Vlieg niet te hoog, zeg ik wel vaker. Ik ben groot fan van oplossingsgericht werken. En dan bedoel ik het werken met inzichten van de Solution Focused Approach (SF). Deze heeft overeenkomsten met Appreciative Inquiry of, iets eenvoudiger, Waarderend Vernieuwen. Maar ik let er wel op dat we niet ‘te hoog vliegen’.

 

Wat bedoel ik met ‘te hoog vliegen’?
Ik bedoel hiermee dat we niet zomaar over de blokkades heen vliegen. Dan missen we namelijk wat kansen.

 

Waarom missen we dan kansen?
De Solution Focused Approach legt o.a. de nadruk op:

 

‘Doen wat werkt’

 

‘De gewenste toekomst – als een magneet – concreet en krachtig in beeld brengen’

 

En deze uitgangspunten werken echt fantastisch. Heel krachtig. Echter het verlangen naar de gewenste situatie kan er ook toe leiden dat we de kracht van de blokkades niet gebruiken. We lopen er soms liever omheen. En dan komt ‘ie als een boemerang weer terug.

 

De blokkade gebruiken als hulpbron
Het werkt heel goed om blokkades een ‘andere plek te geven’ zodat ze de ontwikkeling gaan versterken i.p.v. blokkeren. Hiervoor heb ik een speciale techniek. Die in grote lijnen op het volgende neerkomt:

 

1. Vraag de persoon hoe de blokkade hem of haar geholpen heeft of helpt?

 

2. Gebruik de vloer om de blokkade – letterlijk in de ruimte – een andere plek te geven (bijvoorbeeld m.b.v. vouwblaadjes, zie hieronder de verandering van foto 1 naar foto 2)

 

Foto 1: Hier ligt de blokkade tussen de persoon en de gewenste situatie. Iets houdt de persoon tegen in het zetten van stappen. Wat dat is, hoef ik als coach niet te weten. Dit blijft bij de persoon.

 

Foto 2: Nu ligt de blokkade als hulpbron achter de persoon. Dit maakt het gemakkelijker voor de persoon om stappen te zetten richting de gewenste situatie.

 

De kracht van het woord-gebruik
Laatst gaf iemand mij als tip om het woord blokkade niet te gebruiken, maar om al meteen het woord hulpbron te noemen. Mij lukt dat niet altijd, omdat de ander mij dan niet begrijpt of ‘kwijt is’. Althans dat schat ik zo in… Herken je dit en hoe ga jij hiermee om?