Ken je het boek Mindgym van Wouter de Jong? Ik las een recensie in de krant en dacht: dit zou weleens een boek kunnen zijn dat ik mijn volgers kan aanraden. En ja, helemaal waar. Wouter beschrijft heel pragmatisch hoe je, stapje voor stapje, (je)zelf leert om relaxter in het leven te staan. En mijn overtuiging is: hoe relaxter, des te krachtiger je in je werk staat. 

Op pagina 11 staat deze quote:


Life is like a camera. Just focus on what’s important and capture the good times, develop from the negatives and if things don’t turn out, just take another shot.


Als je dit goed afgaat, kun je het boek weer dichtslaan, schrijft Wouter. Dit gaat mij goed af. Maar ik kan zeker ook nog veel leren. Dus ik leg het boek niet weg. Want ik wil graag trainen om nog meer te kunnen focussen op wat belangrijk voor me is. En me minder vaak verliezen in allerlei gedachten of zijpaadjes. Wouter noemt dit de ‘monkeymind’: Gedachten die, net als apen, van boom naar boom slingeren. 

Dit kunnen we omdraaien. En hiervoor moeten we dus onze ‘mind’ trainen.

 

Week 8 in het boek Mindgym van Wouter de Jong… ook interessant!

 

Waarom moeten we onze hersenen trainen? 

We hebben als mens last van een negative bias: een natuurlijke neiging om ons te richten op (het voorkomen van) gevaar, wat zich in ons hoofd vertaalt in de focus op het negatieve: ‘Bah, wat moet ik veel doen’, negatieve conclusies trekken of bijvoorbeeld oordelen over jezelf of anderen. 

Als we trainen om de focus te verleggen, dan gaan onze hersenen dat steeds gemakkelijker ‘als vanzelf doen’. We trainen ons vermogen om onze aandacht langer en scherper vast te houden, zodat er minder ruimte is voor de monkeymind. Leuk detail: Volgens onderzoek kan een vis nog langer (9 seconden) onafgebroken focussen, dan wij als mens (8 seconden). Volgens Wouter was dit bij ons mensen, in 2000 overigens nog 12 seconden. 

Wat ik mooi vind aan dit boek, is dat het:

Mij lukt het focussen steeds vaker en langer, maar nog meer oefenen kan zeker geen kwaad. Op een schaal van 1 tot 10 (met 10 als mijn ideaal) sta ik op een 8. En jij? 

Ik hoor ’t graag!