Chaos en cha-ordisch. Woorden die ik veel gebruik. Wat bedoel ik daarmee?

Cha-ordisch 
De orde zien in de chaos. Ofwel, in complexe situaties zien waar de mogelijkheden liggen. Dat vind ik geweldig om te doen. Als ik een team begeleid, doorzie ik heel goed waar de onderlinge patronen elkaar versterken en waar we de ‘ruis op de lijn’ kunnen weghalen. Ook lukt het dan goed om de verschillende belangen mee te nemen. Bijvoorbeeld waar de klant behoefte aan heeft. Kortom, dit is een gave waarmee ik veel in organisaties kan betekenen. Omdat het hierdoor mogelijk wordt om nieuwe wegen in te slaan. Nieuwe ordeningen in de chaos: cha-ordisch.

Chaos
Echter, ik sla natuurlijk ook weleens door. Bij elke gave hoort een valkuil. En dan vooral daar waar het mijn eigen onderneming betreft. Mijn collega zei het vandaag nog tegen me: ‘Marianne, je vindt alles leuk. Je ziet overal mogelijkheden. Daardoor raak je de weg wat kwijt’. 

In de roos… En dan is het heel fijn om samen met haar alles goed in beeld te brengen. We hebben dat letterlijk gedaan vandaag. Met mijn vouwblaadjes en met mijn intentie om mijn focus scherper te krijgen. Hoe concreter het beeld, des te gemakkelijker het blijft hangen. 

Vervolgens google ik het spreekwoord ‘Door de bomen het bos zien’ en verhip: ik kom bij een boek uit van Jan Bommerez. Een fantastische meester, vind ik. Jaren geleden heb ik zijn boek Kun je een rups leren vliegen van voor naar achteren en weer terug gelezen. Ik zie nu dus dat hij nóg een boek heeft geschreven: Door de bomen het bos zien; ontdek de eenvoud onder de complexiteit in relaties en organisaties.

En dit is dus in de roos! 😊 Ook dit boek van hem zal op mijn lijf geschreven zijn. Dat kan niet anders…

Herken je jezelf hier ook in? Misschien heb je wel tips voor me. En wat zijn jouw valkuilen? Wellicht kan ik je daar wel bij helpen.