Marianne Geurts

Samenwerken met bijzondere mensen maakt blij

“Ik sta hier niet voor mezelf, niet voor jullie, maar voor ons allemaal, want we missen met elkaar toch wel een stukje geluk. Zo begon ik  zondag mijn presentatie op het podium in het theater Oudaen in Utrecht.

Waarom missen we een stukje geluk? Omdat we niet samenwerken met bijzondere mensen, mensen met speciale behoeften, langdurig arbeidsongeschikten, ex-gedetineerden, werklozen, vluchtelingen. En het woord ‘niet klinkt wat absoluut. Gelukkig is dit niet het geval. Maar als ik het op de grote hoop gooi, zie ik nog zoveel potentie die we niet gebruiken. Potentie van bijzondere mensen, potentie van ons allemaal. Er is meer mogelijk in de samenwerking met gemeenten, UWV, zorginstellingen, gevangeniswezen, onderwijsinstellingen. Maar vooral: er kan meer mogelijk worden gemaakt door ondernemers. En daar wil ik graag bij helpen…

Mijn oproep op het podium was dan dus ook gericht aan de ondernemer. Want: de ondernemer die vanuit zijn hart de deuren al heeft openstaan voor bijzondere mensen, zal beamen dat het gelukkiger maakt. Dat de collega’s er blijer van worden. De uitstraling op het gezicht van een bijzonder mens, die iets kan bijdragen, is goud waard. Want ze horen er bij. En dat maakt blij.

Dat is vanzelfsprekend, zou je kunnen zeggen. Alleen – in de waan van de dag – met onze drive om alles zo efficient mogelijk te willen doen, vergeten we dit gewoon. Dus RING!!!!!!! De wekker gaat. Laten we ontwaken uit deze illussie!

“Maar hoe zetten we die deuren dan verder open? hoor ik je denken. “Ik wil wel, ik heb het zelfs geprobeerd. Maar jeetje, die bureaucratie staat me tegen, de begeleiding was er niet, ik weet niet hoe ik het moet doen.

Een paar dingen die belangrijk zijn, wat mij betreft:

  • Lef en vertrouwen dat het mogelijk is en weten dat het een ontdekkingsreis is.
  • Doe het als ondernemer, want jij weet als de beste hoe je geld verdient en werk creeert.
  • Zelf opzetten, zonder afhankelijk te zijn van subsidies en geldpotjes en investeer je tijd en geld alleen in de oprechte medereiziger.
  • In openheid met elkaar in gesprek blijven en elkaar spiegelen op gedrag. Blokkades worden doorgaans door onze angsten en overtuigingen veroorzaakt.
  • Laten inspireren door nieuwe initiatieven. De voorbeelden zijn er. Als je wilt, kan het.

En wat het nog meer oplevert? Tijdens deze ontdekkingsreis zul je merken dat het spiegelen op gedrag en het bewuster zijn van ieders verlangen, een positief effect hebben op de bedrijfsresultaten. Want de creativeit en en het innovatievermogen zullen toenemen. En wellicht daardoor ook de kansen op werk voor bijzondere mensen. Sparren over de mogelijkheden?

Marianne Geurts
www.esentika.nl
(website in wording)
06-23878400

_DSC7660